Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Liedson Investigación_en_la_Universidad_Nacional_Mayor_de_San_Marcos José_Antonio_López_Guerrero José_Monterde_del_Villar Justo_Arosemena_Lacayo Kobayashi_Sanae Isla_de_San_Anton_(Coruña) Juan_Francisco_Martinez_Modesto Lista_de_episodios_de_Big_X Jorge_Lang_Islas Ipecac La_Prisión_preventiva_en_Mexico La_Vicomte-sur-Rance Jainismo La_Algaba José_Luis_Rodríguez_García_(ciclista) Leros Jesús_Florentino_Fueyo_Álvarez Isla_de_santa_comba Letzuana_minor José_Donoso_Yánez Kyrstenia_collina José_Antonio_Badía_San_Martín Jules_Durand La_llama_eterna_(álbum) Las_Marianas Libra_Esterlina Latour_Bas_Elne Leucospermum_heterophyllum Kagawa_Japon Jeanne_Françoise_Julie_Adélaïde_Récamier Laudo_Arbitral_de_Paris_(3_de_octubre_de_1899) Kentia_robusta Ken_Wilber Jenape Isla_de_Trinidad_(Espírito_Santo) Japan_Le_Mans_Challenge Jonchery Justicialismo Jaime_L._Perriaux Kewaunee Kathleen_Wilhoite Le_Gué_de-la-Chaîne John_Franklin_Farnsworth La_Sierra_-_Cauca Juana_G._Dieckmann La_Balma Kenzaburo_Ōe La_Sauzière-Saint-Jean La_olimpiada_(Piccinni) Juan_Olivera_Cortez Isba Josep_Sunyer Laureola_foemina Karakozy_Abdaliyev

html map