Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Fantasma_de_la_ópera Evaporador_inundado Educacion_continuada Francesco_Buonaguisi Ephel_Duath Esta_boca_es_mia_(Bolivia) Eletica_atrolineata Fairfax_County_School_Board Fotografia_de_expediciones_científicas,_antropológica_y_etnografica Francisco_Lopez_(musico) Flushing_Meadow_Park Festival_Internacional_de_Cine_Corto_de_Tapiales Electrón_atrapado Estrella_Seguros Eva_María_Perez_Lopez El_testamento_de_un_excéntrico Folgoso Eve_Wyrwal Estacion_de_Alto_del_Arenal Estación_Santa_Lucía_(Metro_de_Medellín) Frank_Acheampong El_Dia_de_la_Bestia Elizabeth_Hardwick Estadio_Compensar Euroescepticismo_suave Eptesicus Etienne_Constantin_de_Gerlache Fadrique_Alvarez_de_Toledo_y_Enriquez_de_Guzman Festival_Internacional_de_Música_y_Danza_de_Granada Felipe_Carsi Fragancia Esteban_Cantu Eskuak_Ukabilak Francisco_Diaz_de_Leon Estación_de_Las_Tablas_(Metro_de_Madrid) Falsa_identidad Escuela_de_Platón Fabulariidae Esqui_nórdico_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Squaw_Valley_1960 Erin_Cummings F-34_(canón) Erik_Weatherhat Elecciones_estatales_de_Morelos_(1988) Fines_herbes Fords_(Nueva_Jersey) Fernando_Martín_de_Argenta_Pallarés Eduardo_Ferreirós_Boullosa Fervorosa_Hermandad_y_Cofradia_de_Nazarenos_de_Nuestro_Padre_Jesus_del_Gran_Poder_y_Maria_Santísima_del_Mayor_Dolor_y_Traspaso_Tocina_(Sevilla) Estacio_de_Puente_de_Vallecas Estacion_de_Pinar_de_Chamartín Episodio_especial_de_31_minutos_en_la_Teletón_2003 Esqui_acrobatico_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Salt_Lake_City_2002 Estadio_Hermanos_Llana Estación_de_Universitat_de_les_Illes_Balears Francisco_Laína_García

html map