Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.abc-medycyny.info.pl/tag/zespol-pustego-siodla/ Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.abc-medycyny.net.pl/tag/beata-sadurska-instagram/ wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.abc-medycyny.net.pl/tag/balsam-kapucynski-ulotka/ spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Gliese_86_A Gallinago_stricklandii Gabriel_Pita_de_Veiga_y_Sanz Urnieta Geri_y_Freki Tseng-Chieng_Huang Unidad_cronoestratigráfica Republica_Democratica_Federal_de_Transcaucasia Municipio_de_Medford_(condado_de_Reno,_Kansas) Tunez_(Tunez) Función_regular Musculo_geniohioideo Municipio_de_Washington_(condado_de_Erie,_Pensilvania) Río_Santa_Cruz Reino_de_Borgoña Río_Los_Palos Roberto_Passucci Ginkgoaceae Ingresó_cadáver Municipio_de_Logan_(condado_de_Clay,_Nebraska) Iglesia_de_San_Donato_(Zadar) Municipio_de_Dodge_(condado_de_Union,_Iowa) Gaia_(album_de_Mägo_de_Oz) Glaswow Rina_de_gallos SMS_ElsaB Ricardo_Blume_Traverse Función_error_de_Gauss Geografia_de_la_provincia_de_Ávila Municipio_de_Little_Mackinaw_(condado_de_Tazewell,_Illinois) Gaínza Trinomio_cuadrado_perfecto Universidad_Publica_de_Navarra Revista_Brasilena_de_Derecho_de_los_animales Giardinelli_Mempo Río_Oxus Ultraman Río_Kashinka Saab_18 Roberto_Ruiz_Obregón Trichogyne Funcion_de_Hankel Reserva_mineral Ricardo_Gonzalez_Vigil Fresneda_de_la_Sierra_Tiron_(Burgos) Resolución_9_del_Consejo_de_Seguridad_de_las_Naciones_Unidas Respionzos Georg_Kreisler Iglesia_de_San_Bernabé_(Los_Hinojosos) Municipio_de_Greenwood_(condado_de_St._Louis,_Minnesota) Freguesia Universidad_del_este_de_carolina Ginseng_hembra Ruta_Estatal_de_California_12 Religion_sumeria

html map