Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Volumenes_de_D_Gray-man Christian_Gálvez_Valdebenito Aldo_Mariátegui_Bosse Aaagh!_it's_the_mr_hell_show Villanueva_del_Condado XXIII_enmienda_a_la_Constitución_de_los_Estados_Unidos Consejo_de_Estado_de_Espana Acoyte Villanueva_del_ariscal Acer_heterophyllum Vanka Al_Sina'a_Bagdad Chester_Hill_(Pensilvania) Weekly_World_News Cirongilio_de_Tracia Villa_del_totoral Volcan_Planchón Ciro_II Club_Newman Adoo Compania_Argentina_de_Pesca Vicepresidencia_Primera_de_España Condado_de_Johnston Agrupación_Deportiva_Cultural_Caserio_Vigón Cicirra_decemmaculata Cieza_(desambiguacion) Workflow_Management_Coalition Vanda_lamellata Alberto_Adrián_Arias Chochito Chicoria_resinosa_legítima Clematoclethra_loniceroides ATA Yaroslavl Vélez-Malaga Adolfo_Lopez_Mateos Airfrance Vladimir_Semyonovich_Vysotsky Conophytum_subfenestratum Chryseuscelus_dominicanus Alan_Marshal Controlador_(teoría_de_control) Yanam XII We_Are_the_World_25_for_Haiti Velez_Rubio AXN_(España) ARA_Ushuaia_(1918) Clickthrough W._E._Butler Comisiones_Unitarias_Antiimperialistas Chimbito_arbóreo Wustita Club_de_Hockey_San_Fernando Wilfred_Bailey_Bixby

html map