Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Cistus_heterophyllus_subsp._carthaginensis Club_Deportivo_Bellavista Xeraea_perennis Chevy_Chase_Sección_cinco_(Maryland) Yucca_linearis Agateador_de_garganta_parda Yeliu_Yelev Val_de_San_Martin Afrogarypus_plumatus Churamiti Venas_pulmonares Wied_Neuw. Yamadera_Koichi Città_di_Como_Challenger Charro_(México) Aeropuerto_Regional_Farfan Ajada Veronica_sartoriana Chimo_Bayo Abdul_Rahman Wimpi Actes_Soc._Linn._Bordeaux Waltzing_Matilda Collartaltica_meridionalis Aerides_album Ajo_del_antosil Yakisoba Chartèves Collage_(álbum) Chateau_de_Versailles XHUIA_FM Al_Bahri Acento_grave Agrostis_polymorpha_var._stolonifera World_War_II_Online Clavius Villanueva_de_Castellon Ahorrativo Clericis_Laicos Chen_Cheng Xenotilapia_boulengeri Cognac_Juanicó Complexona Ajopringe Aiuchi_Rina Aganisia Villarrubio Vuit_(grupo_de_música) Albedrio Club_Atletico_Maronese_de_Neuquén Aitai_kara Comarca_del_Arlanza Woz Club_Atlético_Estudiantes_de_La_Plata Ciento_veintitres

html map