Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Julien_Foucaud La_gran_profesión José_Antonio_Coderch_i_de_Sentmenat Jaleo_en_el_Hotel_Excelsior Instituto_Max-Planck_de_Derecho_Publico_Comparado_y_Derecho_Internacional Kondraty_Bulavin Julio_de_1946 Kamikaze_(desambiguacion) Juana_Inés_de_la_Cruz Jardin_Botanico_de_Kioto Killswitch_Engage_(álbum_de_2009) Java_remote_method_invocation Juego_de_las_Estrellas_de_la_Major_League_Soccer José_Sabogal Judo_en_los_Juegos_Paralímpicos_de_Pekín_2008 José_de_Odriozola_y_Oñativia Lissotis_melanogaster Jose_Angel_Fernández_Garcia Leia_Skywalker_Amidala Jose_Francisco_Correa_da_Serra Know_Your_Enemy Las_Cabañas Jean-Baptiste_Deschamps Jun'yo Instituto_Nacional_del_Emprendedor Leopoldo_Garcia-Alas_Urena_(Clarín) Les_Barils Ivan_I_Kalitá Jardin_Botánico_Octavio_Velarde_Núnez Ivan_Petrovich_Pavlov Juan_Manuel_Lopez_de_Zuniga_y_Castro La_Brabanconne Lawalree Laudo_Arbitral_de_París Las_Salinas Le_Cloître-Saint-Thégonnec José_Simeón_Cañas Jorge_Emilio_González_Martinez Joseph_Sheridan_le_Fanu Leptophis_mexicanus_mexicanus Juan_Manuel_Tevez Liga_de_basquetbol_de_Polonia Isabel_Rosado Life_of_Ryan Jose_Ramon_Orozco Kabaddi_en_los_Juegos_Asiaticos_de_2006 Jose_María_Yañez_Carrillo Jose_Estrani Le_Schtroumpfeur_de_bijoux Jardín_Botánico_Alpino_del_Monte_Cenis Kryvbasbasket-Lux_Kryvyi_Rih Ju_288 Linea_Serpujovsko-Timiriazevskaya_(Metro_de_Moscu) Latinoamerica_y_el_Imperialismo Licurgo_(Nemea)

html map