Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Bursa_batavorum Belfort-sur-rebenty Brassica_vesicaria Bo_105 Chalepus_nigrovirens Babuino_(desambiguación) Blood_ritual_(samael) Bruce_P._Crandall Celle_Levescault Campo_(Viseu) Casa_Museo_Juan_de_Castellanos BWV_806-811 Bateria_de_Ni-Cd Bactris Año_793 Bandera_de_cucuta Cantón_Biblián Casino_Español_de_Cebú Carl_Benz-Stadion Bolinas_(California) C._S._A. Buchón Bombinatorinae Bloomfield_Hills Bardiza Centro_de_control_de_la_red Blaževo Boot_Configuration_Data Bernard_von_NotHaus Biton_haackei Calle_Cortlandt_(línea_de_la_7_Avenida_Broadway) Carl_von_ossietzky Cadena_completa_de_Cunningham Año_1769 Barbacoa C_M_P Badistidae Broughtonia_chinensis Chambon_le_Chateau Cereus_kroenleinii Barbus_schoutedeni Carrie_Underwood Chamaedorea_paradoxa Bienes_de_la_Santa_Sede_en_Italia Castellet_lès-Sausses Azorina_vidalii_f._alba Borromeo Cabeza_Búha Casino_espanol Base_aérea_de_Chekúrovka Celedonio_Junco_de_la_Vega Blauzac Camino_a_Los_Yungas Biblia_del_Cántaro Canon_Sportif_de_Yaoundé

html map