Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

La_ciudad_de_los_dioses Isobutano Juan_Pollo_Raffo Levante_U_D Isaac_Shelby Juan_Crisostomo_Vélez_de_Guevara Lagenophorinae Largo_(Florida) Leona_Vicario Linea_H_(Metro_de_Buenos_Aires) José_Maria_López_Piñero Iván_Vales_Cuellas La_Alta_Escuela Juncáceas La_leccion_de_anatomia_del_Dr._Nicolaes_Tulp Iván_Ríos Inter_Austral Lehenbiziko_bala_Bisitari_iraultzailea Juan_Silloniz Kingdoms_(álbum_de_Broadway) Jeongol José_Luis_Ortega Interestatal_16 John_Charles_Harsanyi Kanso Kutubia Legnano_Frogs Juego_de_manos Lanius Juan_de_Eltham Lech_Piasecki Juhan_Liiv Karsten_Müller Jordi_Sarsanedas_i_Vives José_Fondevila_Garcia Komovi La_gran_persecucion_en_locomotora J_R_R_Tolkien_Una_biografia José_Luis_Rubiera_Vigil Kia_Carens Isla_de_San_Vicente_(La_Coruña) Lampara_de_Carcel La_Nogalera La_moza_del_cántaro John_Pizer_(Mandil_de_Cuero) José_María_Salado League_City Jorge_Jiménez_Cantú Jindřich_Štyrsky Jordi_Roura_escultor Leptispa_longipennis Juan_José_Cruz_Martínez La_Florida_(Tucumán) Ley_Foraker La_cizana

html map