Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Láncara_de_Luna Marie_Simon-Pierre Recta_normal Gran_Premio_de_Alemania_de_2000 Martín_Michel Región_de_Arequipa Rat_Portage Línea_30_(EMT_Madrid) Provincia_de_Piauí Luis_Viola Liñán_de_Riaza Microrregion_de_Puerto_Velho Mari_Carmen_Garcia_Vela Puente_de_la_Unidad_(Monterrey) Manuel_Gonzalez-Mesones_y_Díaz Los_amantes_de_la_isla_del_diablo Love_Shack Miguel_Morey Proción Gorō_Shimura Gonzalo_Candia Manuel_Diaz_Rodriguez Medusa_scintillins Mecanica_de_solidos_deformables Maisons_Laffitte Mariana_Ximenes Provincia_de_jauja Majábharata MS_Goya Macizo_de_Gagra Gomiecourt Provincia_de_Oulu Godsend_(Heroes) Reggiane_Re.2007 Puente_Calicanto María_(cancion_de_Ricky_Martin) Primer_romanico_(Cataluna) Los_elementos_del_desastre Gonzalo_López_Abente Matías_Valdéz Manuel_Domingo_Larios Loja_CD María_Esther_Hernandes_Jodra Grand_Site_Nacional Raion_de_Sumy Los_Títeres Luis_Michel Maria_del_Carmen_Suner_Pico Lord_Exmouth Rally_Olympus_de_1987 Marquesado_de_Albaserrada Los_Tres Metaanálisis Raúl_Sanzotti Mike_Jones_(baloncestista)

html map