Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Reichsland_Elsaß_Lothringen Municipio_de_West_Blue_(condado_de_Fillmore,_Nebraska) Galería_Nacional_de_Arte_de_Washington Municipio_de_Plank_(condado_de_Keokuk,_Iowa) Full_Moon_Fever Free-jazz Roeboides_margareteae Robert_Christgau Russ_Lee Rio_Mosa Universidad_Privada_de_Trujillo Iglesia_Nuestra_Senora_de_la_Asuncion Rev._Hort._Cote_d'Or ULIMA Municipio_de_Warrenton Universidad_Técnica_Luis_Vargas_Torres Férreo Municipio_de_Colfax_(condado_de_Wexford,_Míchigan) Giovani_dos_Santos_Ramirez Ignacio_Martin-Baro Reserva_marina_de_Cabo_de_Palos_e_Islas_Hormigas Ucayali Union_de_Hermanos_Proletarios Municipio_de_Dover_(condado_de_Fulton,_Ohio) Iglesia_de_San_Pedro_de_Teruel Tribunal_de_distrito_(Noruega) Reponito Religión_en_la_ciencia_ficción Gecko_Coleodactylus Roy_Sætre_Khantatat Ricardo_Perez_(futbolista) Gedinne Municipalidad_provincial_de_Coronel_Portillo Ghandi_Jayanti Frascos_de_Dewar Triunvirato Republica_Sovietica_de_Krivoy_Rog-Donetsk George_du_Maurier Uroplata_vicina Río_Saint_Francis Il_maestro_di_cappella Independence_Missouri Giro_frontal_medial Municipio_Libertad Reseda_propinqua Gaetano_Belloni Rivera_Livramento_Fútbol_Club Ganás_(shivaísmo) Ucrania_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Invierno_1994 Insecto_acuatico Tromsdalen_UIL Universidad_de_Macerata Rhynchomeles_prattorum George_M_Averoff Rocío_del_Pilar_Cortés-Ballén

html map