Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Buck_Privates Broqueletes_rusticos Change_Your_Life Changtusaurus Carlton_(Montana) Campeonato_Femenino_Sub-20_de_la_OFC_2012 Calle_de_Ferraz CA_San_Lorenzo Casa_de_Borbón_de_las_Dos_Sicilias Caesar_Augustus Cactus_Forest Año_1781 Canal_9_TVN_Señal_2 Bien_común Baltimore_Lightning Cementerio_de_Pére-Lanchaise Boscia_transvaalensis Calcosina Blended_whisky Carlos_Solla_Varela Barco_del_arroz Capilla_de_San_Nicolas_de_Gerona Carniano Bárbara_Gil Bahia_de_Dalian Blntla Barilium Barco_Tuxpan Bezaudun_sur_Bine Base_Gutiérrez_Vargas Betonica_subcarnea Carl_Kilpatrick Calorimetría_isoterma_de_titulacion Besieged Carex_saliniformis Bomba_del_Liceu Ceacinas Blaise_(afluente_del_Eure) Cayetano_Martínez_Artés Capillipedium Caudofoveata British_Home_Championship Caprido Cainotherium_commune Carencia Carretera_de_la_muerte Bulbophyllum_wallichii Bartolomé_el_apostol Boissy_les_Perche Casa_del_reloj Celula_de_Leydig Bungee_rocket C_E_O_Kuntze Cantón_de_Montastruc_la-Conseillere Chalk_River_Laboratories

html map