Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Simon_Neil San_Cristóbal_de_Premiá Segunda_División_de_España_1985/86 Santiago_(Estacion_Central) Susanna_Bergés Sommepy-Tahure Salto_(departamento,_Uruguay) Siler_siler Teoría_de_la_Gestalt Salangana_linchi Santanderia Schizanthus_humilis Spaghetti_Bolognese Samuel_Birch Tomillo_morao Suniops_elongatus Torres_de_santa_cruz Sitio_de_la_Base_Aérea_de_Menagh Suriya_Jungrungreangkit Signal_de_Botrange Saint-Symphorien-sur-Couze Stratiotes Saint_Ellier_du_Maine Sebastian_Peratta Serenata_"Trompa_de_postillon"_(Mozart) Thomas_Croat Townsend Thomas_Stuer-Lauridsen The_Buddha_of_Suburbia_(banda_sonora) Terrado Silvestre_Antonio_Guzman_Fernández Scandinavia_(Wisconsin) Tirat_Karmel Sœurdres Sierra_de_queralt Soziedad_alkoholika Sandra_Nurmsalu Sociedad_Española_de_Inmunologia Todo_salvo_armas Tokyo_Blade Stage_Struck Salix_dailingensis San_Nicolás_(metrorrey) Saint_Loup_du_Dorat Santo_Tome_del_Puerto_(Segovia) Saint_Gilles-les-Bois TV_de_Ciertopelo San_Vicente_(ciudad,_El_Salvador) Sonja_Ferlov_Mancoba Selección_de_críquet_de_India Spilanthes_acmella Sportster Theodore_Long Stories_On_Human_Rights Teoría_egologica_del_derecho

html map