Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Bokmal Campeonato_Mundial_Juvenil_de_Voley_Tailandia_2009 Buziraco Cautiva Banobárez_(Salamanca) Bolbocaffer_indigum Bryan_Hollon Casuarina_repens Carmen_Laforet Castellano_colombiano Base_Teniente_Camara Cambio_fonetico_f-h_del_castellano Año_1774 Chacó Chalette-sur-Loing Cacá_Diegues Bopp Carvayo Centroglossa_greeniana_var._aurea CapZ Bromus_jubatus Cestoni Barrio_de_munó Cangrejo_del_Pacifico Buxbaumiales Calligra_Braindump Baur Buenos_Aires_2006 Carme_Chacon Billete_de_50_USS Campaña_de_Roma Basilica_de_la_vera_cruz Centro_de_Recuperación_de_Minusválidos_Fisicos Bariquélidos Bad_Religion_(canción) Badea_cartan Burgués Bárbara_y_Dick Cebrasno Berriz Blas_giunta Bahia_de_ushuaia Catedral_de_San_Lorenzo_(Santa_Cruz_de_la_Sierra) Bloque_de_derechas BHK Castilló_de_Tor Caída_de_los_ángeles_rebeldes Boys_(desambiguacion) Campus_de_la_universidad_de_temple_en_ambler Castilleja_lithospermoides_var._major Barranquitas_(Barranquitas) Barcena_de_Ebro Casa_de_Villena Berango Carretera_de_Nebraska_105

html map