Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Catedral_de_San_Juan_(Bolduque) Bignoniáceas Cantón_de_Nay-Est Caña_de_pesca Cantón_de_Wiltz Batik_(equipo_ciclista) Camilo_Aldao_(provincia_de_Córdoba) Campeonato_Nacional_de_Rodeo_de_1949 Basilica_del_Santisimo_Cristo_de_la_Expiracion_(Sevilla) Bartholomew_Keckermann Campos_finitos Batalla_de_Jena-Auerstadt Batalla_de_Mons_en_Pevèle CF_Rayo_Majadahonda Barhaspatya_sūtra Cappagli CBS_Telenoticias Carlos_Riccelli Breakout_(serie_documental) CSI:_NY Castromembibre Casi_el_paraiso Bano_de_la_Reina_Mora Catedral_de_prato Canal_de_la_Mata Bagepalli Chamaedorea_radicalis Celula_dendritica_folicular Bailar_y_llorar_(álbum) Castillo_de_Xàtiva Barbora_špotáková Centralia_(Illinois) Bataguassu Casa_de_Spínola Casino_de_la_Selva Catastrofe_medioambiental_de_Ajka Año_1578 Brigada_Abraham_Lincoln C-circumflex Basílica_de_los_Santos_Hermanos_Mártires,_Vicente,_Sabina_y_Cristeta Caleta_Córdova Batalla_de_San_Jacinto_(1856) Bivonaea Carduelis_yemenensis Canton_de_Algeciras British_Steel_plc Buck_rarebit Beatriz_de_borbón_y_battenberg Beedi Cayo_Calpurnio_Pison_(cónsul_67_a._C.) Carcañal Banco_Nacional_de_la_Republica_de_Abjasia Capitulos_de_Mirmo_Zibang Castellar_de_la_ribera Ceroctis_karroensis

html map