Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Hator_hator_Oker_dabiltza Arroyo_Jaramiel Harry_Potter_y_el_misterio_del_principe_(película) Idioma_romañol Auquainville Antonio_Almada Miércoles_de_Ceniza_(película_de_2002) Groene_muntgoudhaan Hugo_dibarboure_icasuriaga Holub Monreal_del_Campo_(Teruel) Antonio_Alzamendi Apellido_Velasco Monolepta_tabida Ibrahim_ibn_Tasufin Milton_Bernal Atenea_lemnia Montbrand Hugo_Moyano Misión_Imposible_II Asociacion_nacional_de_fútbol_amateur Hubert_Maga Hippocrepis_multisiliquosa_var._ambigua Movimiento_por_el_cambio_democratico Antonio_Joaquin_Perez Mimosa_hispida Mortero Montañas_Wilhelmina Miriam_Walfridsson Aylin_Mujica Montaigut_le-Blanc_(Creuse) Movistar_Móviles_Peru Angel_Walk Guido_Boloñés Ian_Nepomniachtchi Hibiscus_festalis Apollo_Project Histoire_Naturelle_des_Végétaux_-_Phanérogames Hidroponico Mohamed_Ould_Louly Antonio_Llinas_de_Jesus_Maria Hapshepsut Ictiología Gustavo_Dudamel Guerra_Anglo_Estadounidense_de_1812 Autheuil Molina_striata Augusto_Mijares Asociacion_de_Fútbol_No_Amateur_de_Santo_Domingo_de_los_Tsachilas Heteronetta Aristobulo_de_Potidea Iam Antonio_Martinez_Baez Miroslav Hồ_Xuân_Huơng

html map