Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Becarios Campeonato_Sudamericano_Femenino_Sub-17_de_2013 Callispa_angonina Bosque_nacional_de_Apalachicola Bridgton_(condado_de_Cumberland,_Maine) Carmela_Arias_y_Diaz_de_Rábago Back_to_the_Mansion Bap_palacios_(fm_56) Chancho_6 Cerastium_arvense Caso_Candela Centro_Nacional_de_Coordinacion_Antiterrorista_de_Espana Bernardo_da_pagliara Cerastium_roeseri Cascada_del_Parque_de_la_Ciudadela Cañabón_(Barranquitas) Candelera Cafe_de_Colombia_Colombia_es_Pasion Blaziert Barbora_Špotakova Brownlie Azopardo_(desambiguación) Carbon_dulce Batalla_de_Queronea_(86_a._C.) BWV_933 Caguilán Bélesta_(Ariège) Birdie Bandera_de_madagascar Belén_de_Umbría Bruno_Jasieński Bill_Dembski Catedral_de_Santa_María_de_la_Asunción_de_Chilpancingo Bahía_Brown Cantón_de_Sauveterre-de-Béarn Bilovice_Lutotin Casquizo Carex_enanderi Brahman_(deidad_impersonal) Caserio_Arretxe Canton_de_L'Isle_en_Dodon Benjamin_M_Chaparro Carlos_Briones_Olivos Cerro_Grande_(La_Serena) Bavelincourt Calle_Carreteria Castrocalbon_(Leon) Catedral_de_berna Bartolomé_Mitre_(h) Bañados_del_rio_dulce_y_laguna_de_mar_chiquita Chamarra Callogobius_clitellus Baño_de_la_Reina_Mora Capra_cylindricornis Carlos_Fernando_Martinez_de_Irujo_marques_de_Casa_Irujo

html map