Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Heno_de_Pravia Hodr Andres_Merida_Guzmán Guillermo_de_Prusia_(1882_1951) Guillermo_Álvarez_Perdomo Avion_Corporation Antonio_Olvera Aparejo_de_fortuna Atalaya_de_Taina_de_la_Hoz Hesse-Kassel Anhinga_Trail Heinrich_der_Lowe Gyorgy_Lígueti Aspidimorpha_zambiana Muelle_de_Vega_Terron Atolon_de_cosmoledo Avogadro_(crater) Hakea_saligna_var._angustifolia IFH_Perú Hernan_Dario_Burbano Monchy_Saint_Éloi Asociacion_de_Fútbol_Profesional_del_Carchi Monte_Maquiliñg Muddy_Waters_(álbum) Historia_de_un_resentido Hilaria_Supa_Huamán Historia_ecclesiastica_gentis_anglorum Anthony_da_Silva_(Tony) Antimo_VII Montenegrinos Angel_Nieto_Roldan Asclepistola Hermione_solaris Modificación_genética Ataxia_hereditaria_de_Friedreich Historia_de_Ayerbe_Siglo_XXI Asesinato_de_Wissam_al-Hassan Historia_de_Occitania Auxerrois Idioma_wayteka Angelo_(banda) Hispellinus_moerens Apolo_y_Dafne_(escultura_de_Bernini) Antonio_Perez_Gonzalez Mordella_latemaculata Apatela Historias_del_barrio_(historieta) Audi_Sport_ABT Artajerjes Arquidiocesis_de_Mwanza Mordella_brevicornis Apagón_de_Nueva_York_de_1977 Huang_Fei_Hong Mixtape Antonio_Zamudio

html map