Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Hymenella Gus_Hall Andres_Hubert_Fournet Gráfico_circular Angulacion Helianthemum_almeriense_var._minutifolium Argemino_Patrocinio Antártica_Chilena Mortadelo_y_Filemón_-_Mundial_82 Autocompasión Monte_San_Giusto Idioma_chemehuevi Angel_Fernández Henry_Charles_Lea Atletico_Malabo Augusto_Cesar_de_Almeida_Vasconcelos_Correia Gymnobisiidae Ashtrays_and_Heartbreaks Guerra_de_Intervencion_Norteamericana Moliére INPC IG-88 Arroyuelo Muerte_de_Edgar_Allan_Poe Hospital_de_los_pobres_(Cañada_de_Benatanduz) Apple,Inc. Avilena_negra_ibérica Arteria_hepatica_común Arco_da_Calheta Hyeres_Toulon Armando_de_Borbón_Conti Montherod Idiomas_de_chile Guerras_de_banderizas Mordella_erythrura Miss_República_Dominicana_1973 Herrera_(Entre_Ríos) Apeadero_de_Cordinhã Ictérido Helgö Huddersfield_Town_Association_Football_Club How_to_Make_an_American_Quilt Apocalipsis_(cómic) Aulonocara Anos_410_a.C. Hontalbilla Antonio_Gonzalez_y_Gonzalez_(químico) Apollo_I Mostaza_Merlo Aplicación_servidor_cliente Andrés_Saliquet_Zumeta Huracán_Alberto_(1982) Montaje_cinematográfico Gösta_Åbergh Hugo_Alberto_Barrientos

html map