Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Cuculus_rochii Alpes_del_Sur Duvan_Castañeda Dirk_Philips Diocesis_de_Cuautitlán Crucifixion_(Tintoretto) Código_de_aeropuertos_de_OACI Diacantha_varians Dalaam Duruelo Cyril_Domoraud Alto_(Georgia) César_Abeytua Distribución_geometrica Damián_Sánchez Dendropicos_elliotii Allāh Delfina_Ortega_Diaz Duilio_Cesar_Jean_Pierre_Davino_Rodriguez Amarant_blanc E.Jahandiez Cuantificación_plural Allstate_Arena Edificio_Duque_de_Lerma Copa_Mundial_Sub-20_de_Fútbol_de_1989 Corcus Diario_siglo_xxi Diplomorpha Dunkirk_(Ohio) Cuarteto_de_cuerda_n.º_11_(Mozart) Decada_1920_en_el_Atletico_de_Madrid Cours_les-Barres DC DVU Alexander_David_González Convento_(Antigua_Roma) Ditch_Davey Dactylochelifer_brachialis Doha_Convention_Center_Tower Crailsheim Cultura_de_Corea Coryphaenidae Cumières_le-Mort-Homme Dodge_Monaco Alexander_Makowsky Dragonair Cymbidium_squamatum Alta_Trinitá_beata Cómplices_al_rescate Croacia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Barcelona_1992 Cordylancistrus_torbesensis Cultura_de_América_del_Sur Diego_Mercado Crisis_económica_europea Culbertson_(Montana)

html map