Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Anelli

Anelli (takze, dla mniejszej wersji: anellini, anelletti) – rodzaj wloskiego makaronu, wywodzacego sie z Sycylii. Anelli ma forme malych kólek (pierscieni) i uzywa sie go w zasadzie tylko jako dodatek do zup i baze dla salatek makaronowych, a nie jako samodzielne danie. Powstaje poprzez przecinanie rurek makaronu na czastki szerokosci okolo pól cala. Forma anelli sa ditaliani przycinane w szerszych odstepach i nadajace sie takze do zapiekanek. Czas gotowania wynosi 8–12 minut. Nazwa wywodzi sie od slowa pierscienie lub pierscionki (wl. – anelli)[1].

Al_Bakri_(crater_lunar) Al_Karamah_FC AP_61 Clorhídrico Accidente_de_transito Complejo_II Vertice_geodesico Aberto_de_São_Paulo_2011_(individual_masculino) Condado_de_Jennings World_heavyweght_championship You_Tube Vladímir_Akopián Cirpio_lacustre Valerie_Domínguez_Tarud Condado_de_Fulton_(Indiana) Zapato_oxford Al_Mugrib_fī_hula_al-Magrib A_C_Legnano Accion_espanola AV-905 Via_Colectora_Aurora_T_de_Salitre Conjuncion_(astronomia) Civilizacion_proto-elamita Vendegies_sur_Écaillon Vasily_Dokuchaev Chauray Wer_bist_du? Walter_F._Otto Wael_Kfoury Club_Atlético_General_Lamadrid Colbert_(Georgia) Club_Deportivo_Castuera Aaron_Fink Webby_Awards Akalyptoischion_atrichos Colectivo_Almendros Villars-les-Bois Cheirolophus Winston_Bogarde Velillas_del_Duque Condado_de_Halifax_(Virginia) Aiphanes_luciana Walker Chiangiodendron Al-Maqqarí Vino_de_la_Tierra_de_Valle_del_Miño_Orense Vall_d'Ebo Wacky_Races_(videojuego_para_NES) Aeropuerto_General_Jose_Maria_Yáñez Acido_glicolico Aiora_Renteria Aitor_Salvador_Núñez_Martin Abrótano Zankoku_na_Tenshi_no_These Charles-Emmanuel_Sédillot

html map