Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Guerra_Mexicano-Americana Hacienda_Valparaíso Monkberry_Moon_Delight Anillo_de_Kayser_Fleischer Hospital_de_Santa_Cristina_de_Somport Hot_Springs_Village_(Arkansas) Göta_alv Anglia_Oriental Ashmolean_Museum Hope_(Nueva_Jersey) Grolim Atrapasueños Antonella_Clerici Guerra_Ítalo-turca Monumento_Fulford_by_the_Sea Androesterilidad Antígono_II_Gonatas Heleboro_fetido Haley_Reinhart Anastacio_Brizuela Grossius Hans_Heyer Guru_Grant_Sahib Mogera_etigo Andrónico_Paleólogo Mollina Astragalus_glycyphyllos Angel_Miolan Mokèlé_mbèmbé Montjavoult Idealismo_(arte) Montaberner Guayos Horacio_Zeballos_Gamez IUCN_Red_List Humedal_La_Sabana Areines Angel_food_cake Autovia_Beasain-Bergara Hollywoodland Atletico_Petroleos_do_Huambo Autovía_linares-albacete Grèzes_(Lozère) Hispano_SNORA_y_SURA_D Min-Soo_Kang Moreno_Roggi Asciano Hígado_de_ternera Halobisium_occidentale Autopista_Duitama-Charalá-San_Gil Aurora_Karađorđević Hamza_(rio) Monasterio_de_San_Salvador_(Cornellana) Minamoto_no_Muneyuki Muela

html map