Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Aire_(single-Lado_B) WP:REL Cinchona_weddelliana_var._rubrifolia Yerba Via_de_la_plata_festival Condado_autonomo_de_la_Republica_Popular_China Vicente_Pastor_Fernandez_(artista) Colin_Kolles Valle_de_san_fernando Clásico_del_fútbol_venezolano Charneca_da_caparica Chromidotilapia_melaniae Connie_Selleca Adelaide_Football_Club Al_pie_de_la_letra Companía_Arrendataria_del_Monopolio_de_Petroleos,_Sociedad_Anonima Cienaga,_Magdalena_(Colombia) Venetos_(Galia) Valoracion_química Conrado_IV_de_Hohenstaufen Château_Carbonnieux Accidente_del_B_52_en_la_Base_Aérea_de_Fairchild Charcón Cine_etnografico Aeonium_macrolepum Vashraiana Vitrina_(Televen) Villa_Hidalgo_(Sonora) Acheilognathus_yamatsutae Waldo_Silva Club_Atletico_Nunorco Vehículo_eléctrico_de_batería Aapravasi_Ghat Aeropuerto_Internacional_de_Ensenada Zgierz Acriopsis Acanthodes_nigripennis Academia_de_Ciencias_de_Bulgaria Yogyakarta Achyranthes_bidentata William_Morris_Davis Conrado_II Volante_izquierdo Watertown_(Nueva_York) Aceñas_de_la_Pinilla Clark_County_Nevada Villa_Rosario_del_Saladillo Vuelta_a_Zamora Coandă Vino_de_la_Tierra Viticipremna Aeropuerto_de_Bujta_Providéniya Agustín_Hamilton_Johnston Cleorina_vietnamica Wingover

html map