Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Dreaming_Out_Loud Dioscorea_atropurpurea Eclipta Domingo_para_Todos Distrito_de_Mokokchung Dinastia_Aragonesa Cyphon_masatakai Alenya Diodoro_de_Tarso Departamento_de_Colón Costa_de_Oates Alexander_Briant Ediciones_Glénat_España_S._L. Denov De_Magnete_Magneticisque_Corporibus_et_de_Magno_Magnete_Tellure Dennis_Jonathan_Alas_Morales Alpujarras Círculo_Mercantil_e_Industrial_(Almería) Alvin_y_las_ardillas_(película) Dieter_Wasshausen Corre_Raven,_Corre Edhel Copa_Aldao_1927 Corethrogyne_floccosa Corregimiento_de_Francisco_de_Ocampo_Golfin Diócesis_de_Catamarca Danay_Garcia Criterio_de_signos_termodinámico Doratonotus_megalepis Dalmacio_García_Izcara Cor-obispo Distichlis_mendocina Copa_Uncaf_2005 Copa_Asiática_1984 Departamento_de_chinandega Ed_Asich Ducado_de_Baja_Lotaringia Alexis_Pinturault Edificio_Wallace_(Nueva_York) Desafío_2004 Deseologia Cosmódromo_de_Svobodny Detta Desaguadero_(San_Luis) Dor_Daedeloth Convento_de_las_Isabeles_(Salamanca) Copa_de_Oro_de_la_Concacaf_2003 Echinocactus_pfersdorffii Desierto_arbustivo_de_Mesopotamia Crocus_marcetii Dialecto_balear Dr_Katz Cristo_y_la_hemorroísa Dompierre_les-Eglises Alvaro_Manrique_de_Zuniga

html map