Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Manel_Pérez_Cantalosella Macapillo MH-6 QubitTV Marqués_de_Pickman Gorka_Sarriegi Ralph_Polson Pueblo_de_Ordos Premios_Cesar_1990 Matorro Los_filósofos March_Of_The_Zapotec/Holland Medicago_hispida_subsp_lappacea Quirúrgica Metabólica Loch_Oich Premio_Union_de_Actores_al_mejor_actor_revelacion Rebekah_Elmaloglou Mike_Vogel Proteobacterias_gamma Grandes_Éxitos_de_Daniel_Santos Ludwig_Leichhardt Q_(James_Bond) Miguel_Ángel_Fernández_Ordoñez Ramón_IV_de_Pallars_Jussá Raúl_Pérez Lorena_Clare_de_Rodríguez Proyección_Aitoff Mezzosoprano_rossiniana Proyecto_Bartleby Luis_Nougués Ma-1 Maquina_de_von_Neumann Procurador_del_Comun Martha_Mosse Publicatio Provincia_de_Chtouka_Aït_Baha Primera_Division_de_España_1932/33 Miguel_Merino Mas_Flow_Los_Benjamins Lógica_polivalente Loriquito_de_Pecho_Verde Pézilla_la-Riviere Lomo_de_cerdo_acaramelado Reconstruccion_Nacional Provincias_Unidas_de_Centroaméríca Luis_x_de_francia Grafwegen Los_Sarmientos_(Tucumán) Luis_Miguel_Aparisi_Laporta Pseudomys_pilligaensis Luis_López_de_Solís Praxair,_Inc Golymin-Ośrodek Lugares_de_dolmenes_de_Gochang,_Hwasun_y_Ganghwa

html map