Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

EducaTico Enzo_G_Castellari Experimentación_nazi_en_humanos Federacion_Ecuatoriana_de_Basquetbol Ermita_de_San_Benito_de_Gallegos_(Chatún) Enrique_lizalde Francisco_de_Borbon_Vendôme_(1616_1669) Eisei_Meijin El_Rigüelo_(Casariche) Estación_Espacial_Mir Fausto_Wolff Ficaria_holubyi Fermín_Espinosa_Saucedo Factor_de_Hageman Eudoxia_de_Moscú Etheostoma_nuchale Fernando_Diaz_conde_de_Lantarón_y_Cerezo Faro_de_Es_Vedrá Escudo_de_Baden Forestur Escudo_de_Cuellar Florencio_Campomanes Francisco_I_de_Saint-Pol Federación_Senegalesa_de_Baloncesto Felipe_de_Jesus_Calderón_Hinojosa Ennis_(Montana) Elecciones_presidenciales_de_Costa_Rica_de_2002 Espelette_(canton,_Francia) Fagelia_berteroi Florida_(Puerto_Rico) FSC_Żuk Fantasia_para_un_gentilhombre Eliminatorias_de_conmebol_para_la_copa_mundial_de_futbol_de_2010 Ernesto_Beltrán Estación_La_Plata Estados_Unidos_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Pekín_2008 ExFAT Estacion_de_San_Bernardo_(Metro_de_Madrid) Etheostoma_flabellare Fantasia_para_un_gentilhombre Francisco_Albinana_Corrale Eremobates_nanus Estrella_de_Mar Febe_(satelite) Ejercitos_de_Filipinas Elecciones_generales_de_Bangladés_de_1973 Eric_Ragnor_Sventenius Ficus_rugosa Food_Chem_Toxicol Falso_antequino_de_Carpentaria Federación_Obrera_Femenina Entre_canibales_(canción) Euphorbia_nyassae_subsp._mentiens Familia_Real_Espanola El_Escorial_(desambiguacion)

html map