Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

JTD Lalande-en-Son Jose_García_Traid Lastra Javier_Castañeda_López Libra_(signo_astrológico) Jesús_Antonio_Martinez Johann_Jakob_Wick Joan_Pastor José_Torres Laboratorios_clínicos José_Miguel_Guridi_y_Alcocer Javier_Paredes Leland_(Misisipi) Liguilla_Pre-Libertadores_de_América_de_1990 Lafossaíta Lenguaje Litopedia La_Hoya_de_Bunol_/_La_Foia_de_Bunyol Lista_de_capitulos_de_El_Prisionero José_Luis_Sellés José_María_Pedrera Italoestadounidense Josep_Ortega_Rubio José_Jhonson Junta_para_Ampliación_de_Estudios_e_Investigaciones_Científicas,_JAE Iris_sisyrinchium_f._rosea La_sombra_de_una_duda Ismael_Hernandez Juan_Jose_Bremer_Martino Ivar_Jorgensen Jeff_Corwin Jem_Karacan José_de_salamanca Instituto_Nacional_de_Astrofisica José_Maria_Huertas_Clavería Jose_Maria_Cabrera_Menéndez Jesús_Vazquez La_Alhondiga_(Toledo) Ken_Finkleman L2 José_Maria_Estrada Lineas_de_transmision_de_energía_electrica Le_Hingle Jetty_Pearl Ley_de_Lomonósov-Lavoisier Kevin_Arrieta Isla_de_Palm_(Aruba) Ley_Concerniente_a_la_Bandera_y_el_Himno_Nacional Joan_Boix Iron_Man_El_Hombre_de_Hierro Johnny_J L'équipier James_Cook Kwon_So-hyun

html map