Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.communi.do-wystawa.wolomin.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.curiosa.do-wystawa.wolomin.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.herba.do-wystawa.wolomin.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Marina_Lobatch Magdalena_Barbosa Manuel_Martin_Serrano Punta_de_Lobos Real_Ilustre_y_Muy_Noble_Cofradía_del_Santísimo_Cristo_del_Perdón_(Murcia) MPEG-1_Audio_Layer_3 Los_Chavos Mayo_de_1991 Prélude_à_l'après-midi_d'un_faune Miguel_Melendez_Muñoz Green_Cross_Temuco Maria_Galido_Plaza Recoleccion_de_setas Primer_Ministro_de_la_URSS Mario_Nuñez_(desambiguacion) Mikel_Alonso_Olano Pseudobagrus_trilineatus Microrregiao_de_São_Jose_dos_Campos Programa_de_grabación María_Rosa_Yorio Marco_Emilio_Lépido_(siglo_II_a_C.) Microrregión_de_Jaú Madison_(Brooklyn) Martín_Pastells_y_Papell Los_Prisioneros_(álbum) Presidente_de_la_junta_de_galicia Quinto_Servilio_Cepion_(consul_140_a_C_) Los_Muppets_(película_de_2011) Regionalliga_Sud Martinus_van_Marum Matorral_espinoso_de_Madagascar Provincia_de_cotabambas Grandes_esperanzas_(1998) Lucio_Licinio_Murena_(cónsul_62_a._C.) Mieszko_Bolesławowic Marcel_Nicolas_Roman_Nuñez Primera_división_espanola_1958_59 Local_Boys R_E_M_Live Medallas_de_la_Comunidad_Autónoma_de_Asturias Grevillea_robusta_var._compacta Rated_R_-_Rihanna Ralph_Dale_Earnhardt_Jr Maria_Soraya_Saenz_de_Santamaría Gorila Prendimiento_de_Cristo Maria_Asuncion_Apesteguia Puente_Viga Manuel_Quiroga Lucio_Valerio_Flaco_(consul_261_a._C.) Manio_Emilio_Lepido_(consul_66_a_C.) Granatellus Los_Vulnerables REM_(desambiguacion) Max_Cullen

html map