Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Freemium Galactia_termimaliflora Reyes_Estevez_Lopez Ridgeland_(Metro_de_Chicago) Ganadores_de_Miss_y_Mister_Espana Musculo_tríceps_sural Ruta_de_Illinois_62 GMA Gallur SCQ Gobiatheriinae Ulule Reino_de_Irak Fujiwara_no_kanemichi Royal_Rumble_2004 Río_Jalón Frans_Nicholaas_Meijer Iglesia_de_San_Nicolás_de_Bari_(Marugán) Ricardo_Irarrázaval Roblón_sólido Iglesia_de_Sant_Andreu_de_Valencia_d'Àneu Turritis_idanensis Glucopiranosa Rennera Roberto_Tito_Cossa Río_mamoré Republica_Cromañon Municipio_de_Lewistown_(condado_de_Fulton,_Illinois) Imán_permanente Ruta_Provincial_81_(Rio_Negro) Rowland_Unified_School_District Roberto_Pistore Fuentes_Wallace SDI_Media_de_México_de_S_de_R.L._de_C.V. Tupistra_viridiflora S._M._la_Reina_Sofia Municipio_de_Wabaunsee_(condado_de_Wabaunsee,_Kansas) Rosa_María_Bonàs Funeral_de_estado Uso_del_acento_circunflejo_en_portugués Rol Risotto Igor_Tasevski Romance_de_Abenamar Geranium_aethiopicum Gil_Sanxis_Munyós Robert_Bailey,_Jr. Reino_del_Centro Ucrania_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Invierno_1994 Trombocitosis Rockhampton Reino_español_de_Granada Galinsoga_semicalva Municipio_de_Jelgava Reproducción_(economia)

html map