Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Distribucion_Ji_cuadrada Delito_de_traición_(España) Amagüestu DeKalb_School_System American_Idiot:_The_Original_Broadway_Cast_Recording_(álbum) Diario_El_Eco_de_Tandil Copa_Mundial_de_Futbol_Sub_20_de_1983 Departamentos_del_Perú_por_IDH Alexis_Márquez_Rodríguez Alejandro_Duprat_Esperón Dame-Marie_(Orne) Cystolepiota Distrito_XIII_de_París Cristo_de_la_Epidemia_(Málaga) Coventry_City_Football_Club Cándido_Juanicó Amphicoma_carceli Cultura_de_Las_Palmas Diary_(álbum) Dapsa_fodori Distritos_de_Libia Dwight_L_Moody Cromósfera Edificio_Ángel_Giménez Diablo_blanco Dakrua De_Kalb_County_Board-Education Daisy_Johnson Distrito_de_fitzcarrald Denominacion_de_Origen_Somontano Crepis_hieracioides_var._croatica Decima Amphiglottis_conopsea Cyphophoenix_elegans Aloe_ferox_var_subferox Crimen_de_aravaca Alonso_de_ovalle Craig_Thompson Duncan_J_Watts Amador_Alvarez_Alvarez Cranbrook Cultura_villanovana Decreto_supremo Algrizea_macrochlamys Diocesis_de_Maldonado_-_Punta_del_Este Dombeya_concinna Dance_Dance_Revolution Dr._Curt_Conors Coren_Ourense Amphicyclotulus_perplexus Cult_(Alto_Saona) Alfred_Garyevich_Schnittke Almanaque_nautico Diomedea_exulans Alfonso_el_Casto

html map