Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

FC_Norchi_Dinamoeli_Tbilisi Estación_Chagres Escuela_Universitaria_de_Ingeniería_Tecnica_Industrial_(UPM) Francisco_Zurbarán Firmas_electrónicas Emery_(Utah) Ferrocarril_Central_Norte_Argentino Elápidos Finales_de_la_NBA_de_1985 Enrique_López_Albújar Eugenia_triplinervia_var_angustifolia Enum._Pl._Austral._Occ. Enric_de_Manuel_Gonzalez El_Payaso_Complaciente El_Independiente_(Espana) Estación_Chapuy Esquí_en_Chile El_sueno_de_una_noche_de_verano_(opera) Fisica_local_cuántica Estación_de_Montilla Ermita_de_San_Juan_Bautista_de_Coria_del_Rio Financial_District Formicidae_en_Chile Facultad_de_Trabajo_Social_de_Granada Epilaeliocattleya Familia_Albani Elecciones_a_la_Xunta_de_Galicia_(2001) Fernando_Merino_Villarino Estacion_de_Sant_Josep Escala_duodecuple Ejército_de_Liberacion_del_Pueblo_de_Sudan Elecciones_a_la_Asamblea_de_la_Comunidad_de_Madrid_(octubre_de_2003) Fijo Estacion_Basilica El_síndrome_de_Ulises_(serie_de_TV) Falling_Down_(canción_de_Scarlett_Johansson) F.A.I. Francisco_Endara Fourdrain Estadio_de_la_Universidad_Nacional_San_Agustín Empresas_1BC Estadio_deportivo_Teufaiva Fiebre_maculosa Estadio_BBVA_Compass Euphorbia_troyana Footloose_(musical) Eduardo_Catalano El_Grupo_Nuevo_de_Omar_Rodriguez-Lopez El_Cid_(desambiguación) Flavio_Claudio_Juliano Estudio_(desambiguación) Escuela_de_París Faustino_M_Parera Estación_de_Cousset El_juego_de_la_vida_(telenovela_de_1983)

html map