Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Sol_cenital Servicio_de_Defensa_del_Patrimonio_Artistico_Nacional Salto_de_Cernadilla Tetralicia_tuberculata Tintas_flexograficas Tour_de_Utah_2013 Saut-d'Eau Tadoritsuku_Basho_/_Oxalis Satira_política Tohötöm Sjónvarp_Føroya Simón_Bonifacio_Rodriguez_y_Rodriguez San_Eucario Terence_Koh So_33 The_Great_Gatsby Toque Sermesse Saint_Hilaire_la-Croix Saint-Étienne-de-Brillouet Salomon Sinfonia_n_º_30_(Mozart) Tarleton_Hoffman_Bean Saint_Germain_sous_Doue The_edsels Southeast_(Nueva_York) Thlaspi_rotundifolium Selección_de_fútbol_del_Gabón Saint_John_(Islas_Vírgenes) Salobra Tetradecágono Sri_Deep_Narayan_Mahaprabhuji Sinfonia_n.º_9_(Mozart) Tigon Serotonina Senorío_de_Armunia The_one_(cancion_de_Kylie_Minogue) St._Hedwig_(Texas) Trains_And_Winter_Rains_(sencillo) Saint_Genies-de-Comolas Sitio_de_Constantinopla_(1422) Sint-Lambrechts-Woluwe Skip_Thoren Stephane_Auge Sauropsidos Toma_de_Breda_(1590) Siege San_juan_en_patmos Secretaria_de_Trabajo_de_Estados_Unidos Sippy_Gill Santiago_Macías_Pérez Serie_A_(Italia)_1979/80 The_world_we_live_in_and_live_in_hamburg Théatre_de_la_Gaité_Lyrique Sicyopus_mystax

html map