Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Agencia_India_de_Investigación_Espacial Chonburi_F.C. Codigos_en_neumáticos Aeropuerto_Internacional_Rodríguez_Ballon Valeria_Bringas Veinte_anitos Aeropuerto_internacional_de_chongqing_jiangbei Club_Atlético_Quilmes_(Tres_Arroyos) Aetheomorpha_semipunctata Clasicos_de_la_provincia_II Agave_filamentosa Alberto_Reig Chiasmodontidae Ciudad_Perdida_(campo_hidrotermal) Al-Ğazzar Chondracanthus_chamissoi Adventfjorden Albumes_de_historietas Compsaditha_gressitti Violante_Visconti Visperas_asiáticas Air_Italica Adelma_Sinfin Confesión_(teologia) Acatenango_Chimaltenango Aellenia_glauca Colegio_Tridentino_de_Comayagua Chicken_fried_steak Vienna_(album) Aira_duriuscula X_Men_(película) Charmes_la_Grande XEPM-TV Villafría_de_Burgos Vortigaunts Xenochalepus_ocelliger Vladimir_Remek Chupilca Victor_Díaz Christoph_Preuß Acueducto_romano_de_Albarracín-Cella Aldo_Miyashiro Yogi_Bear Vitoria_(Oporto) A_New_Hope Condado_de_Appling Cofradía_de_la_Veronica_(de_Andorra) Competicion_musical Afrikáans Circuncision_de_Jesús Vanilina Chopper_read Yorkshire_Dales_National_Park Aeropuerto_General_Jose_Maria_Yanez Charles_le_Téméraire

html map