Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Puerto_de_Shipka Provincia_de_Iquique_(Chile) Maine_Black_Bears Maria_de_Hesse Línea_9_(EMT_Madrid) Luis_Cid_Pérez Raimundo_Saporta_Namías Maytenus_matudai Raión_de_Semenivka_(Chernihiv) Pradera_Nacional_Black_Kettle Lázar_Bérman Puntos_extremos_del_mundo Prefectura_autonoma_mongol_y_tibetana_de_Haixi Puntius_chelynoides Mancomunidad_Odra-Pisuerga Los_versos_satanicos Luminotecnia Los_Cinco_(serie) Luis_Fajardo_Spínola Luis_Alberto_Sanchez Radiotelegrafía Reguetón_de_Panamá Lord_North Radiacion_sincrotón Lohfink Loudetia_grisea Los_Campanarios_I Gotha_Go_244 Grado_(municipio) Great_Northern_and_Strand_Railway Mariano_Roca_de_Togores_Carrasco Quejio Pujades Gorrion_montés_de_los_yariguies Malthinus_cornutus Margat Luteomantis Melanostigma_atlanticum Rafael_Márquez_Esqueda María_Antonia_de_Borbon-Dos_Sicilias M1919 María_Basso Manuel_García_Rodríguez Rafael_Carrascal Manuel_Esteban_Arze Ramón_Peña Marco_Padalino Punta_Guanaco Maria_Jesus_Sansegundo Menotti_Garibaldi Refugio_Tati_Yupi Manuel_Hernández_Arteaga Rally_de_finlandia Maru_Ka-10 Mentales

html map