Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Vilagarcia Codd Cloquera_(desambiguación) Club_Atletico_Central_Cordoba_de_Santiago_del_Estero Zapote_(Distrito_de_San_José,_Costa_Rica) Charles_Plumier Colm_Meany Zacapala Ciencias_duras Vera_Carnevale Viña_del_Mar_(estacion) Convalidación Clásico_del_Ñielol Acta_de_los_aventureros Cobra_de_Sámar Charles_W._Fairbanks Albañiles Chotis Consejo_Administrativo_para_la_Reforma Adn_basura Concha_acústica_de_Bello_Monte Wallonie-Bruxelles Aeropuerto_de_Balţi Wilbraham_(condado_de_Hampden,_Massachusetts) Cien_escuelas_del_pensamiento Colonia_Granjas_México Claudia_Alicia_Bernazza Victor_Emmanuel_Príncipe_de_Nápoles Yerba_pegajosa Xi_distrito_electoral_federal_de_chiapas Ciclismo_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Londres_2012_–_Velocidad_individual Abeto Villanueva_de_la_Oca Adèle_Blanc–Sec Wapakoneta Acid_folk Vizcondado_de_Torre_Hidalgo Veronica_triphyllos Club_Deportivo_Apodaca Combustóleo Villeray_Saint_Michel_Parc_Extension Confederación_Iberoamericana_de_Medicina_Familiar_y_Comunitaria Combles-en-Barrois Condado_de_Reno Absorción_(óptica) Chriolepis_lepidota Aigialosáurido Vecilla_de_la_Vega AZAL_PFC_Baku Agence_Nationale_d'Appui_et_d'Insertion_des_Refugies Aeropuerto_de_Zemun_Polje Yacimiento_arqueologico_de_Yenikapi Ciudadanos_de_la_Unión_Europea Veronica_(nombre) Aeropuertos_importantes_de_la_Unión_Europea

html map