Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.auxilium.pod-przyjecie.szczytno.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.cedit.pod-przyjecie.szczytno.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.delicti.pod-przyjecie.szczytno.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Prusia_Ducal Programacion_evolutiva Matthew_Stone Puente_del_Emperador_Augusto Protuberancia_galáctica Mikroraión Presidente_de_los_Estados_Unidos_Mexicanos Real_Pontificia_Antiquísima,_Ilustre_y_Penitencial_Cofradía_del_Señor_Atado_a_la_Columna_y_Ntra._Sra._de_la_Fraternidad_en_el_Mayor_Dolor_(Zaragoza) Premio_Internacional_de_Literatura_Antonio_Machado Quake_III_Arena Malas_companías Ramón_Vásquez_de_Novoa Maria_von_wedemeyer Puente_de_La_Unidad Mansión_de_Bergum Michel_Rolland Gran_Argentina Los_caños Reggie_White Luis_Sánchez-Harguindey_Pimentel Mevlut_Erding Matanza_de_los_Santos_Inocentes Raúl_Gonzalez_Rodriguez Pterobunocephalus Madelia_(Minnesota) Manzaneta Merón_(Israel) Red_Lions_F.C. Manual_Estadistico_de_Diagnostico_de_Trastornos_Mentales Puente_Navajo Primer_censo_de_Portugal Marry_The_Night Metabolismo_ácido_de_Crasulaceas Lúmina_(Lucybell) Malamino Premios_TP_de_Oro_1987 Línea_M2_(Metro_de_Palma_de_Mallorca) Real_Pontifícia,_Antiquísima,_Ilustre_y_Penitencial_Cofradía_del_Señor_Atado_a_la_Columna_y_Ntra_Sra_de_la_Fraternidad_en_el_Mayor_Dolor Gottfried_Leibniz Radiónica:_99_1 Lust,_Caution Mantarraya_Producciones Lyn_Collingwood Michael_Nesmith María_de_la_Esperanza_de_Borbon-Dos_Sicilias Puntos_de_vista_generales_acerca_de_la_psicologia_de_los_suenos Menegh. Maximo_Pacheco_Gomez Raúl_Salmerón Rafael_Hernández_Colón Gran_Bretaña_(isla) Rafael_Escuredo_Rodriguez Problema_del_solapamiento_mínimo Regia_Aeronautica Grey_Daze

html map