Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Jourdanton Jean_Berain Lee_Evans_(comedian) Kosmos_314 Lengua_tonal Jardin_Botanico_de_Kinsatu José_Guastavino Keitaro_Urashima Jardin_japones_Earl_Burns_Miller Jesús_Nuestro_Señor Jose_Antonio_Marin_Rite La_peste_(episodio_de_Bob_Esponja) Lazar_Manfred_Stern Linfoma_difuso_de_células_B_grandes Liberales,_Demócratas_y_Reformistas_Europeos La_cartuja_de_Parma José_Gola Jefferson_(Oklahoma) Jose_Biriukov Lemphini Juan_Vidaurre-Leal_Morla Las_Crónicas_de_Narnia:_el_león,_la_bruja_y_el_ropero Leuilly-sous-Coucy Juan_Nicolás_Gómez La_Grave-la-Meije Jose_Pesarrodona José_Luis_Perestelo Juan_Carlos_Quintero Jaurtakol Las_mil_y_una_noches_(De_Tin-Tan) Laureano_Gómez Knoxville_Tennessee Literatura_argelina LX_Legislatura_del_Congreso_del_Estado_de_Guerrero Jean_Vilar Leia_Skywalker Last_Exit_To_Brooklyn Kia_Borrego_/_Mohave José_María_del_Pando Lirquen_(estacion) Las_piedras_(EP) La_Ville_es_Nonais La_Tía_de_Frankenstein Krylov La_Choza Kongsvoll Jose_Luis_Rodríguez_El_Puma Intoxicación Lathyrus_odoratus_zeylanicus Kuntzig Leptodactylus_andreae John_Beaumont José_Tono Laguna_de_los_Cisnes_(Santa_Cruz) La_grace

html map