Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Silves_(Portugal) Sainte_Croix-Vallee-Francaise Sainte_Croix_sur-Orne Tratado_germano_espanol_(1899) Tarachodes_rotundiceps Suculento Southern_Rock Stéphane_Ortelli Signo_de_dolár Sueca_(Valencia) Tavey Super_Junior_K_R.Y San_Jose_(Zaragoza) Siglo_de_oro_español Terremoto_de_Honduras_de_2009 Seongnam_Ilhwa_Chunma_FC Tortilla_de_camarones Teribe_(río) Serrat,_eres_único Sorens Torrente_Un_Torbellino_de_Pasiones Senoville Saint-Creac_(Altos_Pirineos) Silvia_Eugenia_Castillero Soudorgues Selección_nacional_de_futbol_de_Libia Sant_Martí_de_Llesp Salón_de_te Sí_Cumple Transitario Tabla_General_de_la_Copa_Mundial_de_Fútbol Saint_Christophe_du-Foc Saint_Germain-du-Plain Teleteatro Saint_Aubin_de_Bonneval Tempoal_de_Sánchez Sergio_Pitol Stay_On_These_Roads_(sencillo) Sergy_(Ain) Tchula Sancho_Ramirez_de_Aragón Saint-Pierre-la-Palud Sergei_Tanejev Segunda_enseñanza_(TVE) Sinfonia_n_68_(Haydn) Samuel_Kini Storia_Stória_(álbum) Siderúrgica_del_Orinoco Tigres_Blancos_JR Tiza_(billar) Tijarafe The_Spirit_of_Radio:_Greatest_Hits_1974–1987 Saxifraga_carnosa Tithymalus_obtusifolius SeaWorld_San_Antonio

html map