Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Corazon_apasionado Dorans Diccionario_Geográfico_Estadístico_Historico_de_Espana_y_sus_posesiones_de_ultramar Corio Alpujarra_Baja Curva_hipsográfica Dictadura_civico_militar_argentina Decoración_de_tartas Distrito_de_Havelland Descargamaria Douglas_(aviacion) Economía_del_regalo Distrito_del_Bajo_Subansiri Corriente_continua Cuarenta_y_seis Crisoficeas Alfredo_Marbais_du_Graty Alfredo_Quesada Curt_Hennig Cámara_de_Representantes Convento_de_Nuestra_Senora_de_la_Merced Demono Diciembre_de_2002 Durán_(cantón) Aloe_semimargaritifera_var._maxima Decreto_Real_(Reino_Unido) Convento_Franciscano_de_Tlaxcala Drama_romántico Draft_de_la_NBA_de_2005 Donglan Dipolog_City Alto_Karabag Dipidax Cuora_cyclornata Cruz_de_los_caidos_Alicante Dmitri_Domani Diurético_de_asa Alexander_Sergueievitch_Yakovlev Cuestion_de_peso_(Canal_13,_Chile) Demonstrator_of_atmospheric_reentry_system_and_hypervelocity Deán_Martí Corriente_de_Mindanao Deflación_(algoritmo) Código_Lyoko:_La_ciudad_sin_nombre Daphne_lucida Dynodorcus_curvidens_ritsemae Distrito_de_Awajun Dedalera_amarilla Eclipta_thermalis Ana_María_Botella_Serrano Edgar_Euriel_Sanchez Amiga_1200 Distancia_euclidea Dianthus_binatus All-Star_Game_de_la_NBA_1961

html map