Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Building_Something_Out_Of_Nothing CA-846 Azucar_(serie) Centro_Nacional_de_Investigacion_Atmosferica Burg_(Argovia) Bulgaria_en_el_Festival_de_la_Cancion_de_Eurovision Blue_100.7 Burlington,_Vermont Biham Cecile_Nowak Celulas_madre Blanco_(Texas) Campo_de_Chamartin Carranque_(Málaga) Cajicá_(Cundinamarca) Celosia_castrensis Banco_de_Málaga Castillo_de_Montgrí Caja_Toledo_FS Bela_Kiss Biel-bienne Canal_Messier Cabo_Gaspé Betaproteobacteria Carex_portae Batalla_de_Tolosa Bakkusu_Banī_Hachamecha_Daibōken Carduenca Basilepta_punctifrons Bulbo_raquideo Cathaya Campeonato_Ecuatoriano_de_Futbol_2012 Chamartin_de_la_Sierra_(Ávila) Caticlan Cagüitas_(Aguas_Buenas) Buho Boeicopsis Cecropia_villosa_subsp._polycephala Cerro_Azul_(ciudad) Canal_4_TV_(Islas_Baleares) Casa_consistorial_de_Cinctorres Catedral_de_Tabasco Año_1311 Buergeriinae Canal_de_Washington Calcidica Boophis_luteus Carl_de_Dinamarca Brahmanas Cepa_ascalonica Chacophrys_pierottii Capitolio_de_Tennessee Campanula_pusilla_subsp._tenella CEP Chapu_Brana

html map