Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Port_address_translation PSG16_Team Pak_Sung-hyok Perassi Pirineo_Aragones Pinkham's_Grant Pie_de_pollo Plaza_Mayor_(Villena) Nico_Nico_Douga Numa_Numantius Napoleon_Dynamite Ozaru Palpoxena_caeruleipennis Parque_nacional_de_las_cavernas_de_carlsbad Oldfeltia_polyphlebia Oreina_canavesei Pelono Patricio_Lira_Navarrete Philautus Ophispermum Paz_de_Fénice Nodo_de_la_órbita Placanica OasisERP Organizacion_Socialista_Internacional Portal_Wikipedia_Estadísticas Panthera_pardus_pardus Peleng Paso_de_Acay Onza_plata_libertad Nitraria_retusa_subsp._euretusa Partido_judicial_de_Tamajón Piedras Pedro_Bueno Oreomela_potanini Pedro_Aguirre_Lesaca Paquera_de_Jerez Norman_Francis_Conant Parque_nacional_de_Berchtesgaden Pelileo Pacaraima Pedro_Alonso_Morgado Nikita_Khrushchov Museum_Koenig Odón_Elorza Palacios_de_Fontes_y_Pacheco Originales_Trovadores Méndez_Nuñez_(F-104) Nikola_Vujcić Nogueira_(Braga) Oropo Pla_del_horta Os_zygomaticum Observación_de_estrellas Nicholas_Hilliard

html map