Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Kempis Jóvenes_Nacionalistas_de_Coalición_Canaria Let_Yourself_Go José_María_de_Lacunza_Blengio Jose_Maria_Cidoncha_Molina Jose_de_Palafox Lista_de_islas_de_los_Paises_Bajos Isla_del_Fraile John_Young Lactarius_velutinus Intel_440FX Lamarche-sur-Saône Julián_Marchena James_W._Horne Leicester_Hemingway Lenguaje_de_definicion_de_datos Joseph_Ferrizuel Lakas La_Villa_de_Pedro Jardín_Botanico_de_la_Umbría_de_la_Virgen Jean_Carlos Instituto_de_Ingenieros_Eléctricos_y_Electrónicos_(Estados_Unidos) Lethrinops_altus Keiichi_Suzuki La_Banda_del_Parque Jaime_Morera_y_Galicia Lepidesmia Juan_Diaz_(desambiguacion) Laubert José_Manuel_Cervino Lamium_berengueri José_Comellas Ley_islamica La_Canoa Lake_Mary_(Florida) Jesús,_María_y_José Literatura_mistica_española Lafayette_Afro_Rock_Band Jose_Antonio_Abasolo_Álvarez John_Lee_Thomspon Julio_Fernández_Cabral Jose_Luis_Calva_Zepeda Inventario_Multifásico_de_Personalidad_de_Minnesotta Lista_de_revocación_de_certificados Juan_de_astorga Leptospiraceae Legion_(comic) Laxmi LEAL Kaloula_conjuncta Lista_de_juegos_de_Neo_Geo Leck_mich_im_arsch Karl_Ivanovich_Maximowicz Leopolis_(Wisconsin) José_Maria_Urrutia_Manzano

html map