Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Península_de_Kra Plaza_Atanasio_Girardot Paranaíba Nanohilo Pelota_de_cuero_(historia_de_una_pasion) Nule Pimiento_de_Torquemada Philippe Ortiga_mansa Paleta_de_albañil NXT_Women's_Championship Pacific_Coast_Highway_(California) Museo_Sor_Maria_Jesús_de_Agreda Nomos_Alpha Oficina_Postal_de_los_Estados_Unidos–Canal_Street_Station Paul_Nipkow Nouvelle_Église Orquesta_de_Cámara_de_la_Ciudad_de_México_A.C. Nikola_Ljubičić PGC_1518 Perth_70_Catalogue Pie_de_pájaro Pablo_Islas Museo_Valenciano_de_Etnología Parque_nacional_de_Marojejy Norberto_Aguirre_Palancares Operacion_Proporcionar_Confort Paula_Ortiz Orthopterum Pok_y_Mok_(Temporada_1) Nicolás_de_la_Cuadra Nicagus_japonicus Pindray Pequeñoburgueses Nueva_Hampshire_(estado) Parker_Douglass Museo_del_Agua_Kiev Natalia_Serdán Orden_al_Mérito_del_Plan_Nacional_sobre_Drogas Osorcón_II Partido_Demócrata-Cristiano_Flamenco Oziroe Plum Partido_Popular_Regional_Valenciano Pau_Claris Novgorod-Siverski Odontospermum_lanzarotense Pleita Patañjali_(gramático) Paises_por_PIB_(nominal)_per_cápita Orchis_elata_var_elongata Ostzonenmeisterschaft_1949 Oleg_blojin Piragüismo_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Moscu_1980 Ototoxicidad

html map