Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Straight_to_Hell Synochodaeus_cucullus Scirtes_spatula Santa_Eufemia_(Valladolid) Servicio_Autonomo_de_Identificacion_Migracion_y_Extranjería Socialistas_Democráticos_Italianos Stade_Leon-Bollee Trachinotus_cayennensis Scala_Gigante Sol_de_Mañana Taheitia_alata Sitio_de_Rodas South_Alabama_Jaguars Simbolos_baha'is Salvador_Moreno_Hernández Santa_Ana_(navio) Terry_Myers Transformación_estrella-triángulo Salvador_de_Madariaga_Rojo Secretaría_general_del_PSOE Servicio_Real_de_Patrulla_Maritima Saint-Remimont Toussaint_McCall Suerres Suma_de_lógica Tom_Hanks Saint_Côme_et_Maruejols Salvador_Seguí The_Cat_Concerto Teléfono_de_información Tacticas_en_tiempo_real Sierra_de_baza Shūichi_Shindō Tiroteo_y_secuestro_en_el_centro_comercial_Westgate Stadion_Cvijetni_Brijeg Taxonomia_de_los_mamíferos Shiga,_Japon Sally_Fitzgibbons Talcán Strong_(Pensilvania) Stephen_A._McNallen Shaikh Saint-Jean-d'Herans Sakesphorus_bernardi Tengai_Makyō_II:_Manjimaru San_Eutimio Schuyler_Tate Stand_(cancion_de_R.E.M) Salviano_de_Marsella Serbal_de_los_cazadores Territorio_del_Iguazu Sioux_Creek_(Wisconsin) Seweryn_Gancarczyk Teodoro_Sampaio_(Bahia) Saint-Jeoire

html map