Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Graziana_lacheineri Masters_de_Roma_1975 Procesos_de_separación Lolium_trabutii R-36 Matthew_Labyorteaux Mesembryanthemum_luteum Ramírez_de_Lucas Provincia_Quillacollo Grawp Raphia_australis Quercus_prinus_var._pumila Marisa_Provenzano M._Gandhi María_Acaso Mambajao Ramon_d'Abadal_i_Calderó Lorenzo_Luzuriaga_Medina Milan_(Caqueta) Ludwig_von_sarnthein Midnapore María_Dolores_Orriols Macati Real_aposento_de_torrelodones Margarita_de_Francia_(1523_1574) Lophyridia Prodr._Fl._Bat._(ed._2) Microrhopala_cyanea Lumbricus_badensis Gos_d'Atura Reglamento_Internacional_De_Trafico_De_Armas Madhva Maximiliano_de_Leuchtenberg Los_Sims:_mas_vivos_que_nunca Premier_League_de_Benín Proano Microrregión_de_Nova_Friburgo Maia_Plisiétskaia Gracias,_Lempira Printer_Control_Language Manufactura_real Reality_Kings Microglanis_pellopterygius Londigny Memory_of_a_Free_Festival_Part_2 Marinería Primera_Division_de_las_Comoras Pulsatilla Medardo_Gonzalez_Pena Primer_ministro_de_Somalia Redfield Matthew_Green Luján_(Argentina) Methode_Naturelle Puente_terrestre

html map