Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Los_Amos_del_Valle Meliceae Rafael_Collado_García Lucio_Cornelio_Lentulo_(consul_327_a_C.) Puesto_de_trabajo Mendoza_Chico Pulsatilla_chinensis Marija_Gimbutas Maraña Practicas_restaurativas Regla_mnemotécnica Luann_Van_Houten María_Magdalena_"Macacha"_Güemes Luis_Alberto_Monzón Manuel_Angel_Molina_Bedoya Lobera_(espada) Mesotefflus Los_Hornillos Masacre_de_barrios_altos Lupaqa MathML Raul_Ricardo_Alfonsin Marimar_(desambiguacion) Longitarsus_erberi Mexico_en_la_Copa_Mundial_de_Futbol_de_1966 Gonez Mauraz Primo_y_Feliciano Psylliodes_wachsmanni Metatextuales Los_Mantudos Raión_de_Buchach Masacre_de_Ha_my Maquina_de_estado_finito Mario_Domínguez Manuel_Maria_Mosquera Rally_de_Valais_de_2008 Maiana Llorente_Olivares Manuel_Del_Rio_De_Narváez Ramón_II_de_Ribagorza Martin_C_Martinez Pseudoabsidia_cicatriculata Prohormona_N-_terminal_del_péptido_natriurético_cerebral Micromeria_graeca Martin_McDonagh Punta_Negra Megaton_(medida) Mercier_Hochelaga_Maisonneuve Manuel_de_Cabanyes Ljatif_Mefaileskoro_Demir Maria_Leonor_de_Sousa_Gonçalves Miguel_Angel_Carcelen_Gandia Matilde_Kirilovsky_de_Creimer Maurice_Thorez

html map