Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Arisarum_azoricum Mixx Henin_sur-Cojeul Mimosa_gracilipes_f._armata IPC_(comunicación_entre_procesos) Arbusto_Oil Aventuras_de_Polito_y_su_amigo_Paco_el_Minero Grão_Mogol Artemio_Alisio Anexo_de_la_Cámara_de_Diputados Arenas_de_Iwo_Jima Montigné_les_Rairies Asamblea_de_Expertos_de_Iran IceWind_Dale_II Anthony_Quinlan I_Asamblea_de_ETA Antipositivismo Aurora_Ontario Historia_mexicana Armejún Movimiento_tractariano Mordella_lacsonensis_coomani Hexágono_Equipo_de_Creación_Colectiva I.C. Antonio_Tróccoli Hereo_de_Samos Motti_Sasson Guillermo_García Montaud_(Isère) Arteriola Mummucia_patagonica Antonio_Pierguidi Antonio_Günther_de_Oldemburgo Hemiblossia_termitophila Hyphaenia_antennalis Molleges Atriplex_polysperma Heathsville_(Virginia) Monforte_(Teruel) Idioma_Valenciano Arcos_de_la_Frontera_(Central_eléctrica_Grupo_III) Anticlimax Hugo_Alcantara Historia_del_AFI Mojibaco Ayuí_/_Tacuabé Arracacia_xanthorrhiza Ibrahim_ibn_Aglab Archent_Avellan Monasterio_de_Bonaval Municipalidad_de_Bauskas Apsilios Ministerio_para_las_relaciones_con_las_comunidades_europeas Hexing Monte_Back

html map