Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - http://www.creta.w-figura.konskowola.pl kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub http://www.dominus.w-figura.konskowola.pl kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub http://www.felicitas.w-figura.konskowola.pl sałatek makaronowych.

Distrito_Escolar_Independiente_Punto_Isabel Allam_Vedelmi_Hatoság Copa_Trinidad_y_Tobago Corethrogyne_obovata Dietrich_Mateschitz Edad_mamífero_Marplatense Creepy Deutsches_Museum Departamento_de_moquegua Distrito_de_Moga Alteraciones_de_los_globulos_rojos Amorpha_occidentalis_var_emarginata DIN_A4 Crêpe Amaga_(Antioquia) Cunén Alexander_Brouwer David_Alexander_González Dmitri_I_"El_Falso" Cubo_de_Bidiakis Ameloblastos Cordova,_Alaska Durufle Coppélia All-Terrain_Vehicle Altiatlasius Copa_Mundial_de_Futbol_Sub-20_de_1985 Distrito_electoral_federal_25_del_Distrito_Federal Dictamnus_albus Deficit_de_ceramidasa Desarrollo_inducido Cáradra Desintegracion_radioactiva Doble_presencia Diccionario_de_las_Lenguas_de_Honduras Crocidura_lamottei División_I_de_Baloncesto_Masculino_de_la_NCAA Economia_de_Bután Economia_de_Kirguisia Cylindropuntia_fulgida Disocactus_phyllanthoides Allosorus_gracillimus Demofonte_(Paisiello) Copa_del_Mundo_de_Ciclismo_1998 Cálao Dilatación Derechos_de_autor_de_medios_audiovisuales Cónclave_papal Corbelin Cérilly_(Côte-d'Or) Diócesis_de_Villarica Cubo_Cosmico Dichodon_cerastoides Discografica Denominacion_de_Origen_Jerez-Xérès-Sherry

html map