Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Brahmana_(textos) Canal_7_(Costa_Rica) Centromero Caton_el_Joven Campeonato_Uruguayo_de_Fútbol_1963 Batalla_de_Caseros_(1852) Black_sites_de_la_CIA Bosques_mediterraneos Candiani_Dubbing_Studios Banderas_de_Latinoamerica Barima-guaini Bruja_de_endor Carl_Meinhof Buddy_(coche_eléctrico) Barrio_del_Besòs Carlo_Saraceni Bystropogon_plumosus_var._origanifolius Bertrand_Delanoë Bayenghem-les-Éperlecques Cantón_de_Perpiñán-7 Bolsa_de_Sao_Paulo Casa_Ricordi Barranquilleros Carlos_Fernández_Cuenca Caumont-sur-Garonne Canfranc Being_Human_(serie_de_televisión) Carmine_Gallone Bramocharax_baileyi Boëge Cedric_Pineau Castellanos_(Santa_Fe) Banda_Conmocion Castillo_de_Sigmaringen Capparis_ovata_var._canescens Capsicum_petenense Años_1350_adC Baiocco Barril_de_petróleo Canton_de_Perpinán_5 Basiprionota_subopaca Benedetto_gennari_el_joven Basiprionota_sumatrana Cecilia_Valdés Cançó Beureria_florida Campo_petrolero_Tupí Beatriz_de_borbón_y_battenberg Caida_dinamica Castrotierra_de_Valmadrigal Celosia_(ingeniería) Centro_Expandido_de_Bogota Canal_de_navegación Back_Bay_(Metro_de_Boston) Canton_de_Rivesaltes

html map