Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Parador_nacional_de_plasencia Paulina_(Luisiana) Polypodium_crassifolium Orsieres Nutricion_autótrofa Nanatsuiro_Drops Nokia_Lumia_820 Potentilla_fragarioides_var_major Pedro_Corominas_y_Montana Perlita_común Piripoyo Nébias Nevado_Hualca_Hualca Nuno_Delgado Postulados_de_golomb Pars_plicata Nett_Lake,_Minnesota_(desambiguación) Parque_publico Oncocephala_atratangula Objeto_Messier_89 Peliculas_del_Hombre_Lobo Pared_del_cuerpo Palacio_Sara_Braun Pilg PC99 MyNetwork_TV Petr_Shirshov Pau_Factor Pieter_van_Laer Nemapteryx_nenga Natacion_sincronizada_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Sídney_2000 Organización_de_Estados_del_Caribe_Oriental Phyconomus_marinum NGC_925 Pico_Bugarag Naito Neuville-sur-Escaut Mármol_de_Proconeso Nahuatl Pinus_bourcieri Philippe_Thijs Policía_Metropolitana_de_Guayaquil Neneo_Ruca Poltavski_(Kushchovskaya,_Krasnodar) Nonac Nelson_M._Holderman Parmaturus_xaniurus Operación_Gatito_Acústico Península_de_Karpas Podabrus_yunishigawanus Pastor_de_Tatra PS_2_(puerto) Palacio_de_Riquelme Nichos_ecologicos Office_for_National_Statistics

html map