Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Doro Diomedes_Maturan Cruces_de_Hartmann Amida_de_ácido_D_lisergico Donosti_Sound Diario_El_Callao Craspedonispa_modesta Doña_Santos Cultura_de_Andrónovo DGC D_gray_man Economia_de_Costa_de_Marfil Cánido Cátedra_Miguel-Sánchez_Mazas Ecsenius_opsifrontalis Distrito_de_Calw Coro_Nacional_(Perú) Dopplereffekt Cosas_Raras Discípulos_de_Jesús Convento_de_alvastra Domuit_vascones David_despidiendose_de_Jonatan Crataegus_praecoqua Derecho_de_representacion_(España) Desigualdad_de_Minkowski David_Negrete Deva_(mitologia_hindu) Alianza_Internacional_de_Mujeres Alvan_(Illinois) Dar_es_Salaam Dâtura Dodge_1500 Dommartin_lès-Toul Allevard Dieumerci_Mbokani Dasyatis_longa Cuautitlán_de_Garcia_Barragán Demetrio_(desambiguacion) Dun_sur_Grandry Docodon Alfredo_Avelín Dracunculus_crinitus Cosledaà_Lube-Boast Damaso_Ruano Dop Alfombra_roja Diplodium Diplosiphon Crescencio_José_Pinelo Dactylispa_sauteri Dumplings Amo_(Indiana) Aleksandr_Bereznyak Copa_Polla_Gol_1983

html map