Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

La_chica_del_trébol Limicola_falcinellus Instituto_de_la_mujer Jacaboa_(Patillas) La_pantera_rosa_(serie_animada) Isla_Herald Kamil_Mikulčik Jesús_Rodríguez_(desambiguación) Jan_baptista_van_helmont L'Alcoià La_mano_de_Dios Kachin_(etnia) Jose_García_Nieto_Romero Lin Juego_de_salón Ladilla Khala Jilin Lao_Zi Lander’s_School John_Lucas_III Leucohyle La_novia_del_espacio Kneipp Laura_Chiatti Kirguistán_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Turín_2006 Let_There_Be_Rock_(canción) Las_Cronicas_de_Narnia_Saga_Completa Iodina_bonariensis Literatura_espanola_(serie_filatelica) James_Boswell Lactarius_torminosus_f._torminosus Liguilla_Pre_Libertadores_de_America Japon Leopoldia_clusiana La_Esmeralda_(Argentina) Jesús_Barrios José_Oto_Royo Leuke_akra José_Hernandez_García Introductio_ad_Historiam_Naturalem Kottelat Leyes_de_Soddy-Fajans Jose_Silva_(parapsicólogo) Katty_Fuentes_Garcia José_Ibanez_Marin Islotes_de_langerhans Jacinto_Olabe Korzeń_(voivodato_de_Mazovia) Leonid_Vladimirovich_Yelenin Ley_de_Reinversion_y_Recuperación_de_EE_UU_de_2009 Leptoteno Lago_Chabarovice Kurgan Juana_Ginzo

html map