Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Nettlau Paul_Krugman Orchis_graminifolia_var._chidori Partido_renovación_civilista Paul_Anton_de_Lagarde Percusionista Opuntia_posnanskyana Narciso_y_goldmundo Normal_superior_de_florencia Nyctixalus_spinosus Odontolabis_latipennis_planiceps Parra_reloj Parque_nacional_de_la_sierra_del_divisor Office_International_d'Hygiène_Publique Paris_y_Elena Oleg_Sviatoslavich Norma_Fontenla Oxydectes Onuris Piratería_(Derecho) Noble_(Oklahoma) Nicolas_Ghesquiere Polypodium_dareaeformioides Poa_multnomae Per_Afán_de_Ribera_y_Portocarrero Peter_Pond Pedro_Pablo_Hernández Myxiops Palacio_de_Ferias_de_Israel_&_Convention_Center Pealius_machili P_fluorescens Passion_selon_Saint_Jean_(álbum_de_1980) Optica_ocular Pio_de_Jesus_Pico Oceanites_maorianus Músculo_tibial_posterior Parque_natural_de_redes Paul_Håkonsson Netstrike Pietracupa Policia_papal P2P_anónimo Oxyurichthys_heisei Parador_de_san_francisco Pessac_Leognan Mythunga Platanthera_obtusata Museo_Patrimonial_de_Marmato Padim_da_Graca Nuestra_Señora_del_Santo_Rosario Piseo Pedro_Bonaccio Oscar_Baylón_Chacón Pierre_de_Fecamp Partido_Renovacion_Civilista

html map