Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gnocchi, Gnocchetti

Gnocchi (wym. [ˈɲɔkːi]) – rodzaj włoskich klusek. Po włosku słowo gnocchi to liczba mnoga od gnocco, czyli dosłownie "gruda". Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnych purée, sera, mąki gryczanej. Podobne do polskich kopytek.
Dodatkami do gnocchi są różne sosy, np. te typowe dla makaronów jak pomodoro, funghi, pesto.
Jedna z wersji gnocchi jest znana ze swojej zielonej barwy, przygotowywana ze szpinakiem i ricottą, zwana w Toskanii strozzapreti lub w regionie Trydent-Górna Adyga strangolapreti.

Museo_del_Pan Noviembre_de_1994 Otras_banderas_argentinas Musicos_Populares_Argentinos Pizza_Pop Número_3 Parálisis_permanente Plaza Nanteuil_(Deux_Sevres) One_World_(cancion) Peggy_Hsu Pedrogao_Grande Pata_de_Artropoda Phallotorynus_victoriae Paño_mojado Pena_de_muerte_en_Cuba Peral_(1888) Negima! Nebraska_City Pinball_Fantasies Pasantía Organza Pindelo Platyxantha_fulvovirens Oláibar Paul_de_la_Cuesta Ponticola_kessleri Ninox_odiosa Paroplapoderus_tzinpinensis Pelicula_de_parodias Part_of-speech_tagging Parque_Natural_del_Penyagolosa Pont-du-Navoy NGC_3621 Parroquia_de_San_Miguel_Arcangel_(San_Miguel_el_Alto) Pinelli Olympic_Stadium_(Tokyo) Nuria_Cabanillas Perfil_UPN Oscar_a_la_mejor_direccion Parthenice_mollis Pablo_Martin_Ledesma Neuvy-sur-Loire OTN OLAF Pin_pon-papas Musica_de_Perú Myriopteris_tomentosa Pont_Marie Neolobivia_incaica Plan_de_la-Tour Partición_de_Kosovo Pantano_de_Quéntar Penerudes Palestina_(Huila)

html map