Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Paola_Ruggeri Pelteobagrus_wangi Populous:_The_Beginning Nueva_Chicago Parque_Rivadavia PTC(moirista) Phoxinellus_pstrossii Olei_Hagardom Piatti Museo_Machado_de_Castro Palcapachylus_bicalcariventris Política_de_Chipre Neustift_bei_Güssing Nova_Tebas Ophrys_mammosa_ssp._vierhapperi Parroquia_de_San_José Policia_catalana Opuntia_spinosior Noviembre_de_1933 Parpayuela Patmos Orfeu Neo-confucionismo Poder_de_relación Pala_de_lavar Philip_W._Schiller Piantón Pila_de_níquel_cadmio Partido_Comunista_de_Liberación_Nacional Pavonia_longipes_var._hirsuta Observatorio_de_Roma Nicolas_Redondo_(desambiguacion) Orquidea Números_de_catalan Oscar_Mc_Farlane Musica_rock Peral_(Cadaval) Nova_Zhotneve Ondametro Parathyreus_rectus Novela_Gráfica_de_Halo Pistacio_(fruto) Pani_Poni Orfebreria_romana Navès_(Lérida) Plaza_de_las_Tendillas Museum_of_Fine_Arts_(Metro_de_Boston) NGC_4550 Obispo_católico Nullarbor Paseo_Santa_Lucia Poljana Passo_d'Areia_(Santa_Maria) Peter_Pan Plataforma_por_Andalucia_Oriental

html map