Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Kula_(Hawái) Jose_Joaquin_Pesado_Perez Jan_Laštůvka Lamium_albiflorum Jaguares Kampong_Cham La_Casa_de_los_Espíritus_(1993) Juan_Suarez_de_Figueroa Jose_María_Bascuñan La_Gaceta_(España) Le_Mesnil_Angot Juana_la_Loca_(desambiguación) Lechecilla Landgrave_de_Turingia Ladislav_Soucek Leonor_Oyarzún Jardín_botánico_Orquideario_Soroa Job_Control_Language John_Romita Joaquín_Torrens_Lladó Joaquín_Gutierrez_Cano Labiernago Lemoiz_(Vizcaya) Lawson_Robertson José_Riquelme Laulau_(Saipán) Joseph_Zähringer Juan_Munoz_Martin José_Rivera_Ramírez La_flaca_companía Legrandita Interestatal_81 International_Federation_For_Family_Development Lista_de_reyes_de_Bulgaria Las_Palabras_de_Amor Jarablos K_C._L. Juan_Jufré Krytox Lenguas_mixe-zoque Izquierda_independentista_vasca Juan_Gracia Jose_Manuel_Pareja Liliuokalani Jermyn_(Pensilvania) Isla_Kapuziner Laterifissum_minus José_Maldonado_Gonzalez Jose_López_Portillo Isla_de_San_Carlos LA-Liberty_(equipo_ciclista) Kesswil Lawrence_Mukomberanwa Juegos_Olímpicos_de_Torino_2006 José_Lupianez_Barrionuevo

html map