Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Amblyptila_cynanchi Crusoe Cusial ES-S Diaphananthe_tenuicalcar Desigualdad_de_bernoulli Crosspointe_(Virginia) Dresdner_Stollen Directorium_inquisitorum Deportivo_Alaves_C Dragon_Crisis! Diego_Menghi Cossier Algans Departamento_de_Essonne Deșteaptă-te,_române! E-195 Data_de_posorja Cucchiaroni Cérilly Doña Courchaton David_Oddsson DVB Diabrotica_brevicornis Día_de_Ira Desde_el_batiscafo Distrito_de_Tursunzoda Cordia_gharaf_var._quercifolia Dinastia_Chen Dibleto Cuautepec Algoritmo_de_Tremaux Almaradux_salsero Crisis_suprarrenal Diodioides Dinero_complementario Dia_de_Canada Der_Jasager Código_Procesal_Civil_(Chile) Cortes_(Moncão) Daniel_Francisco_Cabeza_de_Vaca_Hernández Amburbia David_Ortega_Gutierrez Dearly_devoted_Dexter Discocactus_squamibaccatus Convento_de_San_Francisco_(Lima) Dalea_tuberculata Cortes_peninsulares Decimoséptimo_Distrito_de_Paris Dà_Hong_Denglóng_Gāogāo_Guà Amblystegiaceae Doflamingo Córsega Deporte_en_angola

html map